Hvordan og Hvor Søke Penger

Vil du spille inn låter, trykke merch eller trenger nytt utstyr? Da finnes det en hel del organisasjoner du kan søke penger fra!

Det er dyrt å utvikle seg som artist, særlig nå som konsertpenger er mangelvare, men heldigvis er det flere organisasjoner som eksisterer for å hjelpe deg. Jeg har selv mottatt finansiering fra noen av disse, og det er overraskende enkelt å ordne det.

Frifond er kanskje den de fleste kjenner best, og de gir penger til grupper fra tre medlemmer, der minst 1/3 av dere er under 26 år. De kan hjelpe dere med utstyr, arrangementer og innspilling, og dere kan få opptil 35 000 kr avhengig av hva dere skal bruke dem til. Selve søkeprosessen er ukomplisert, og er designet for at barn og unge skal kunne bruke den. Om søknaden blir innvilget, må et akseptskjema underskrives for å få overført pengene, og en sluttrapport skrives når dere har brukt dem. Dette er ikke vanskelig i det hele tatt, og Frifond er alltid behjelpelige om dere lurer på noe. Og best av alt – det er ingen søknadsfrist!   Søknadsskjema og videre retningslinjer finner du på Frifonds hjemmesider.

BandOrg deler ut penger på vegne av Frifond, og de har samme kriterier, med unntak av at de kun støtter prosjekter innen musikk. Hos BandOrg kan dere søke om opptil 50 000 kr, og dere må først levere årsrapport om betale kontingent på 250 kr. Dette også en enkel sak. Dessverre er det slik at man kun kan søke støtte fra enten BandOrg eller Frifond i løpet av samme år, og dere må derfor velge én av dem. BandOrg har to søknadsfrister i året: 1. mars og 1. september, så det er lurt å planlegge prosjektet i god tid.

Søknadsskjema og videre retningslinjer finnes på BandOrgs hjemmesider.

Trafo gir pengestøtte til alle mulige kunstneriske prosjekter, inkludert musikk. I tillegg driver de med en hel haug workshops, og tilbyr mentorhjelp fra profesjonelle kunstnere og artister – nettsiden deres er virkelig verdt å sjekke ut. Hos Trafo er det ingen grenser for alder eller antall medlemmer, og du kan søke om opptil 10 000 kr. Du kan også motta penger flere ganger i året, så lenge du har avsluttet tidligere Trafo-prosjekter. Trafo har søknadsfrist den 1. hver måned, bortsett fra i januar og juli.

Søknadsskjema og videre retningslinjer finnes på Trafos hjemmesider.

Satse? Her kan du lese om management og label

Det finnes flere støtteordninger, men disse er de som er aller lettest å bruke. De fleste andre støtter kun større prosjekter, andre typer kunst eller foretak som er registrert i Brønnøysundregisteret, blant annet:

Sparebankstiftelsen

Aktiv Ungdom

LNU

De fleste kommuner har også midler som er øremerket lokale prosjekter. Det er absolutt verdt å høre med kommunen din om du mangler finansiering.