Hudkrefts beste råd og tips for en vellykket helg i studio.

Å spille inn i studio er spennende, slitsomt og morsomt, og det finnes mange måter å gjøre det på – dette er hvordan MAP-bandet Hudkreft gjør det.

Planlegging

Ordet studio har gjerne noen litt skumle assosiasjoner, og det er lett å tenke at det er dyrt, vanskelig og innvikla. Alt dette kan være sant, men med riktig selskap og et sjenerøst stipend, vil studiohelgen sannsynligvis bli en morsom affære. Det første, og muligens viktigste steget du tar, er å finne ut hvilken produsent du skal samarbeide med. Produsenter finnes i alle former, og det er avgjørende å jobbe med noen du har god kjemi med, i tillegg er det alltid en god idé å gjøre research på forhånd. Har denne personen jobbet med din type musikk før? Liker du det de har gjort tidligere? Om du lager popmusikk, burde du ikke sikte deg inn på en produsent som hovedsakelig driver med pønk. Vi i Hudkreft har gjort denne feilen før, men det gikk fortsatt bra til slutt!

Mye av det samme gjelder når du skal skaffe management, studio eller label.

Finansiering

Et av de største hindringene for både unge og gamle artister, er pengene. Studio er dyrt, men det er heldigvis måter å ordne finansiering. Om du har mulighet, er det selvsagt supert å betale studio med penger du har tjent gjennom musikken, men det er oftest aller lettest å søke om pengestøtte. Det finnes en rekke organisasjoner som deler ut penger til artister og band, blant annet Frifond og Trafo. Hudkreft fikk nylig støtte til studio av BandOrg.

Det tekniske

Når det gjelder innspillingen selv, er det flere måter å gjøre det på. Prosessen varierer noe avhengig av om det er snakk om et band eller soloartist, og det rent tekniske vil sannsynligvis ta lengre tid om det er snakk om et band, som igjen vil føre til en høyere prislapp. De to vanligste metodene vil enten være å spille inn alle instrumentene samtidig, eller å ta alle hver for seg. Vi pleier å ta alle samtidig, men hva som er enklest er helt individuelt, og er noe som burde prates om på forhånd. Det er også flere typer studio, og store forskjeller på nivå av utstyr og lokaler. Hjemmestudio kan være et godt alternativ, særlig hvis du er en soloartist eller skal ta opp en demo!

Det kreative

Med alt det ytre på plass, er det på tide å prate om den kreative prosessen. Her er Hudkrefts erfaringer etter en god del runder i studio:

  • Det sier seg selv at det er et godt utgangspunkt å ankomme studio med innøvde låter, men vi i Hudkreft har en tendens til å skrangle litt i starten – og det har alltid gått fint til slutt!
  • Det er fort gjort å kjenne på presset om å få det til med én gang, men det er viktig å beholde roen og huske på at det er lov å dumme seg ut.
  • Vi har prøvd alt fra å sette av en hel dag til hver låt, til å spille inn opptil fire låter på én dag. Begge deler fungerer, men vi vil anbefale å ta seg så god tid som budsjettet tillater.
  • Vi synes at noe av det viktigste alltid er å prøve ut alle ideer! Skriv det gjerne ned hver gang dere kommer på noe, så kan dere teste alt sammen etterhvert. Man vet faktisk aldri hva som kommer til å høres kult ut, og det har vi erfart gang på gang – vi har for eksempel funnet ut at regnstav kan låte dødskult i pønk.
  • Stemningen går gjerne litt opp og ned i takt med hva man får til. Dette er helt greit, og det eneste som gjelder er å ta hensyn til hverandre og å ta pauser. Husk at det er vanlig å bli litt irritabel når man er sulten. Når var sist gang dere tok en matpause?
  • Finn på masse tull og dokumenter dagen! Vi kjøpte et engangskamera og en gorillalampe sist vi var i studio, og det hjalp faktisk på humøret.
  • Sist men ikke minst, er det utrolig viktig å kose seg og ikke ta seg selv så høytidelig. Innspillingen blir mye morsommere hvis det er lov å le når noen synger surt.

Lykke til!